Andre Molenaar

MarkiezenDe als oudste bekend staande zonwering, de grenen markies, geniet een steeds groter wordende populariteit. De hang naar nostalgie heeft hiertoe ongetwijfeld bijgedragen. Steeds meer komt ook in deze branche het modebeeld tot uitdrukking.
Niet alleen in de dessins, welke worden aangepast aan het interieur en de tuinmeubelen, maar ook in het model. De grenen markies biedt u een uitstekende mogelijkheid voor een persoonlijke

inbreng in uitvoering en kleur, mede door de uitgebreide collectie stoffen, waaruit gekozen kan worden. Ook voor reclamedoeleinden is een grenen markies bij uitstek geschikt. Door middel van belettering ziet men reeds op grote afstand welk bedrijf of winkel zich achter uw etalageraam bevindt.
Kwalitatief en prijstechnisch staat de grenen markies aan de top van de buitenzonwering.

Aanbevolen richtlijnen van de fabrikant voor de behandeling en bediening van grenen markiezen:
Grenen markiezen voldoen volledig aan de gestelde eisen: nl. het weren van de zon én de warmte. Wanneer U de kap laat zakken voordat de zon op de ramen staat, fungeert de opgesloten koele lucht onder de markies als isolatiemiddel. Bovendien voorkomt de zijbekleding invallende zijzon.

De markies wordt opgetrokken en neergelaten d.m.v. trekkoorden. Bij het neerlaten moeten de koorden gelijkmatig gevierd worden, waarbij het losschieten uit de handen moet worden voorkomen. Bij het optrekken is het aan te bevelen de koorden niet al te strak aan te trekken; dit voorkomt beschadiging van de bekleding door te grote wrijving. Het is voldoende aangetrokken, wanneer de kap netjes onder de bovenplank zit. De markies kan het hele jaar door gebruikt worden. Wanneer deze na regenval nat opgetrokken is, doet u er verstandig aan de markies te laten zakken, zodra het weer droog en zonnig is. Het doek kan dan “luchten”.

In Nederland hebben we vaak te maken met stormachtige dagen. Een markies kan behoorlijk veel wind verdragen, maar op enig moment zal de kap niet meer bestand zijn tegen hevige rukwinden. De kracht, die op het frame wordt uitgeoefend, is dan zo groot dat onvermijdelijk schade zal ontstaan. Het is dan ook raadzaam om een neergelaten markies nooit onbeheerd te laten hangen. Zorg ervoor dat altijd iemand bij slecht weer de markies kan optrekken. Wanneer u overweegt om het doek te reinigen, dan zal wellicht een beetje vloeibare zachte zeep met veel water het beste resultaat geven. Bijtende schoonmaakmiddelen zijn niet geschikt!
Als bovengenoemde regels in acht worden genomen, zal de markies gedurende een lange tijd voor een aangenaam binnenklimaat zorgen.